and63

Foto: Andris Vētra

„Es Tev pateicos, ka es esmu tik brīnišķi radīts, brīnišķi ir tavi darbi, mana dvēsele to labi zina. „     139. Ps. 14.

Dievs cilvēku ir tik brīnišķi radījis – pēc sava tēla un līdzības.  Bet arī cilvēkam ir jārūpējas par sevi un savu veselību, lai būtu stiprs, vesels  un varētu  ar prieku kalpot un palīdzēt tiem, kam tas nepieciešams. Un tāpēc...
...ieklausoties lasītāju vēlmēs un ieteikumos, piedāvājam jaunu rubriku, kurā būs vienkāršas receptes, kas varētu noderēt, rūpējoties par ikdienas maltītēm un savu veselību.  Šoreiz piedāvājam Diakonijas Veselības istabas medmāsas Ināras  un Svētdienas skolas skolotāju Aritas un Marutas receptes. Aicinām  lasītājus būt atsaucīgiem un dalīties ar savām, no vecmāmiņām mantotajām, no draugiem pārņemtajām vai presē izlasītajām ēdienu, veselības un skaistuma kopšanas receptēm, kuras izmantojat un kuras varētu noderēt arī  citiem.  Lai jums laba veselība un dzīvesprieks Jaunajā Dieva žēlastības gadā!

Lasīt tālāk ...

Ātrā brokastu pica

1 klaips baltmaizes, 3 olas, 200 g krējuma, 250 g vārītā desa, paprika, sīpols, ķiploks.

Baltmaizes šķēlītēm izņem mīkstumu, sadrupina. Pieliek sagrieztas minētās sastāvdaļas, samaisa. Tad uz pannas kārto pārpalikušās garoziņas, tajās iekšā pilda sagatavoto masu. Cep uz pannas no abām pusēm. Var pierīvēt sieru. Ēd karstu, var pārliet ar kečupu.

Pikantie salāti

Marinēts gurķis, paprika, vārītā desa, sīpols, siers

Visu sagriež strēmelēs, samaisa ar majonēzi.

Iesūtīja Inese Biteniece

Sakapā vai samaļ:

400 g liesu cūku taukgaļu,

3 olas,

2 karotes krējuma,

2 karotes rīvmaizi;

pievieno sāli, piparus. Samaisa. Uztaisa garenu kukulīti. Daļu gaļas mīklas izveltnē plānā kārtā, aptin kukulītim, pārziež ar olu un liek ietaukotā pannā. Pielej nedaudz ūdens. Cep apt. 1 stundu. Karstam pārkaisa rīvētu sieru.

Iesniedza Velta Maļika

 

Spāņu receptes

 

 

Aukstā zupa Gazpacho rojo (Sarkanais gazpačo) 

 

Sastāvdaļas:

Puskukuļa cietas maizes (Spānijā ir tikai baltmaize), viena daiviņa ķiploka, sāls, eļļa, 1 zaļa paprika, 1 gurķis, 4 tomāti bez mizas.

Gatavošana:

Maizi mērcē līdz tā kļūst mīksta. Nolej ūdeni. Maizi maļ kopā ar pārējām sastāvdaļām, iepriekš tās sagriežot mazākos gabaliņos. Visu samaļ un gatavs. Pievieno sāli, eļļu [un etiķi] pēc garšas.

 

 

Tortilla de patatas española (Spāņu kartupeļu omlete)

 

 

Sastāvdaļas:

4 vidēji kartupeļi, 6 olas, 1 vidējs sīpols, puslitrs olīveļļas vai saulespuķu eļļas.

Gatavošana:

Kartupeļus un sīpolu nomizo un sagriež plānos gabaliņos. Cep eļļā. Sakuļ olas. Kad kartupeļi un sīpols ir sacepti, tos izņem no eļļas un liek eļļā olas. Visu maisa.

Cepšanai izmanto pannu, kas nepiedeg, lai sanāk omlete vienā gabalā.

 

Izmēģināja Inga Audere

 

Franču recepte

 

Beouf Bourguignon (liellopu gaļas fileja)

 

Sastāvdaļas:

600-800 g liellopu gaļas filejas, sīpols, 4 burkāni, garšvielas (timiāns, lauru lapa, pētersīlis, oregano, rozmarīns), sāls, melnie pipari, pudele laba vīna (1l), 100 g sviesta.

Gatavošana:

Gaļu sagriež mazos gabaliņos (3 cm), sagriež sīpolu un burkānus. Visu sacep, pēc tam saliek katlā. Pievieno sviestu, vīnu, sāli, piparus un pārējās garšvielas.

Var pievienot arī ēdamkaroti miltu. Vāra 2 stundas uz lēnas uguns un ik pa brīdim apmaisa, lai nepiedeg. Ja ir sauss, var pieliet mazliet ūdens.

Iesaka ēst nākamajā dienā pēc gatavošanas.

 

Iesūtīja Lelde Skalde