Spāņu un franču ēdieni latviešu galdam

 

Spāņu receptes

 

 

Aukstā zupa Gazpacho rojo (Sarkanais gazpačo) 

 

Sastāvdaļas:

Puskukuļa cietas maizes (Spānijā ir tikai baltmaize), viena daiviņa ķiploka, sāls, eļļa, 1 zaļa paprika, 1 gurķis, 4 tomāti bez mizas.

Gatavošana:

Maizi mērcē līdz tā kļūst mīksta. Nolej ūdeni. Maizi maļ kopā ar pārējām sastāvdaļām, iepriekš tās sagriežot mazākos gabaliņos. Visu samaļ un gatavs. Pievieno sāli, eļļu [un etiķi] pēc garšas.

 

 

Tortilla de patatas española (Spāņu kartupeļu omlete)

 

 

Sastāvdaļas:

4 vidēji kartupeļi, 6 olas, 1 vidējs sīpols, puslitrs olīveļļas vai saulespuķu eļļas.

Gatavošana:

Kartupeļus un sīpolu nomizo un sagriež plānos gabaliņos. Cep eļļā. Sakuļ olas. Kad kartupeļi un sīpols ir sacepti, tos izņem no eļļas un liek eļļā olas. Visu maisa.

Cepšanai izmanto pannu, kas nepiedeg, lai sanāk omlete vienā gabalā.

 

Izmēģināja Inga Audere

 

Franču recepte

 

Beouf Bourguignon (liellopu gaļas fileja)

 

Sastāvdaļas:

600-800 g liellopu gaļas filejas, sīpols, 4 burkāni, garšvielas (timiāns, lauru lapa, pētersīlis, oregano, rozmarīns), sāls, melnie pipari, pudele laba vīna (1l), 100 g sviesta.

Gatavošana:

Gaļu sagriež mazos gabaliņos (3 cm), sagriež sīpolu un burkānus. Visu sacep, pēc tam saliek katlā. Pievieno sviestu, vīnu, sāli, piparus un pārējās garšvielas.

Var pievienot arī ēdamkaroti miltu. Vāra 2 stundas uz lēnas uguns un ik pa brīdim apmaisa, lai nepiedeg. Ja ir sauss, var pieliet mazliet ūdens.

Iesaka ēst nākamajā dienā pēc gatavošanas.

 

Iesūtīja Lelde Skalde